Uvaženi studenti,

Svaka nova generacija studenata poseban je događaj, novi izazov, nova težnja da opravdamo činjenicu, da smo upravo mi izbor vaše buduće orjentacije. Za vas, ovo je korak više u obrazovnom procesu, na putu koji će se u mnogome razlikovati od prethodnog obrazovnog stadijuma. Drage kolege studenti, nastavni rad na našem fakultetu više je od izučavanja prava kao nauke. On je protkan duhom čuvenih pravničkih sentenci da je zakon surov, ali je zakon, no da ipak, u izricanju osuda treba voditi računa o onome što je pravično, te da u skladu sa pravom treba časno živjeti, nikog ne vrijeđati i svakome dati ono što mu pripada.

Osnovni cilj svih nas koji vam pomažemo na vašem putu izučavanja prava je da fakultet ne bude samo mjesto sticanja diploma, već i obrazovni prostor koji će znanjem potkrijepiti svaku stečenu diplomu. Zato ne apsolutizujemo prolaznost već zavidan stepen znanja koji je potreban novim generacijama pravnika. Takav pristup njegovali smo u prethodne tri godine, a sada slijedi nastavak napornog rada što, između ostalog, znači: uvođenje novih oblika rada, stasavanje mlađeg naučnog kadra, jačanje međufakultetske saradnje, organizovanje pravničkih klinika, i još mnogo toga što će nas učiniti još prepoznatljivijom adresom za obrazovanje pravničkog kadra.

Ove godine, upisali smo šestu generaciju studenata, i treću generaciju odjeljenja Pravnog fakulteta u Baru (na osnovnim studijama). Upisali smo i treću generaciju specijalističkih studija, kao i četvrtu generaciju magistarskih studija. To govori da smo, za relativno kratko vrijeme, uspjeli da osnujemo, realizujemo i afirmišemo sve nivoe visokoškolskog obrazovanja, uz zadatak da ovo bude jedan trajan proces.

Iako smo mlad fakultet, naši studenti su se istakli kao vješti govornici, što potvrđuju uzastopna osvajanja prvih mjesta na takmičenjima u besjedništvu svih pravnih fakulteta u Crnoj Gori. Osim toga, naši studenti bilježe uspjehe i na drugim poljima. Studentkinja Enesa Hasanagić (zaposlena u Ministarstvu pravde Vlade CG), dobitnica je stipendije njemačke fondacije Konrad Adenauer; putem “intership” programa studentkinja Dijana Drakulović (zaposlena u Osnovnom sudu u Kotoru) je obavila praksu u crnogorskom parlamentu, a Katarina Petrović učestvovala na međunarodnom simpozijumu obrazovanja pravnika u Berlinu, a sada je na magistarskim studijama u Londonu. Kolega Denis Vukotić (zaposlen u Opštini Podgorica) od ove godine biće angažovan i kao saradnik na našem fakultetu.

Na kraju, zahvaljujem vam se na povjerenju i pozivam vas da budući rad i rezultati fakulteta budu vaš i naš ponos, mjera naše akademske ozbiljnosti i vaše mladalačke inventivnosti, a da sve to bude na putu ostvarenja ideala koje simbolizuje boginja Justicija.

Dekan,
Prof dr Mladen Vukčević

NA VRH