Kroz partnerski odnos sa Evropskim udruženjem studenata prava Crne Gore (ELSA) na Pravnom fakultetu Univerziteta Mediteran biće organizovane pilot pravne klinike koje su osmišljene tako da podrže studente prava u pisanju pravne argumentacije, i da predstave “način razmišljanja koji uvažava ljudska prava”, kao i da izlože studente praktičnoj primjeni prava kroz rad na prominentnim slučajevima zlostavljanja. Klinike će se baviti pitanjima zastupanja ljudskih prava, i u tom smislu zahtijevati od studenata da kritički sagledaju svoj rad u klinici, kao i ulogom prava i pravnika u unapređenju ljudskih prava. Pravne klinike će polaznicima pružiti teorijska znanja o pitanjima ljudskih prava koja se tiču zabrane mučenja u okviru člana 3 Evropske konvencije o ljudskim pravima, i praktične vještine koje se tiču postupanja u slučajevima zlostavljanja. Ovo obuhvata kako prepoznavanje problema koji se odnosi na ljudska prava, tako i izradu strategije odbrane i prezentovanja slučaja.

Obuka će se sastojati od šest modula, a svaki od modula biće posvećen pojedinačnim aspektima člana 3 EKLJP. Program rada razvijen je shodno HELP metodologiji, na osnovu priručnika o zabrani mučenja i drugih oblika nečovječnog postupanja i kažnjavanja, koji je izradila Kancelarija Savjeta Evrope u Podgorici. Program i metodologija prilagođeni su ciljnoj grupi studenata i usklađeni sa njihovim prethodnim znanjem iz oblasti ljudskih prava. Svim polaznicima pravne klinike biće podijeljen priručnik o Zabrani mučenja i drugih oblika nečovječnog postupanja i kažnjavanja. Polaznici će biti upoznati sa HELP kursom za učenje na daljinu.

Polaznici pilot pravne klinike su studenti završnih godina studija prava Univerziteta Mediteran i Univerziteta Donja Gorica . Ukupno 20 polaznika će pohađati pilot pravnu kliniku, 10 sa Univerziteta Donja Gorica i 10 sa Univerziteta Mediteran. Po završetku obuke svi polaznici pravne klinike biće testirani. Na kraju obrazovnog ciklusa biće organizovana simulacija suđenja. Studiju slučaja će pripremiti mentori koji će u grupama raditi sa studentima i pripremati ih za simulaciju suđenja.

Najuspješnijih 10 studenata imaće priliku da posjete Evropski sud za ljudska prava i Savjet Evrope u Strazburu.

 

 

NA VRH