Obrazovanje o ljudskim pravima ohrabruje pojedince da poštuju svoja, i djelotvorno štite prava drugih ljudi. Iz ovog razloga, obrazovanje o ljudskim pravima treba uključiti u nastavni ciklus u njegovim najranijim fazama.

Projekat „Borba protiv zlostavljanja i nekažnjivosti i unapređenje primjene sudske prakse Evropskog suda za ljudska prava na nacionalnom nivou – FILL“ obraća naročitu pažnju na upoznavanje studenata prava sa ljudskim pravima i praktičnom primjenom Evropske konvencije o ljudskim pravima (Konvencije). Po uspješno završenoj pravnoj klinici o članu 3 Konvencije, koja je organizovana u okviru pomenutog projekta, 16 studenata učestvovalo je u studijskoj posjeti Savjetu Evrope i Evropskom sudu za ljudska prava (Sudu), 25-26. septembra 2018. godine. Ova dvodvevna studijska posjeta obuhvatila je pojedinačne tematske prezentacije o HELP onlajn kursevima, radu Komiteta za sprečavanje mučenja i nehumanog i ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (CPT), kao i skorašnje sudske prakse u odnosu na član 3 Konvencije.

Studenti prava imali su jedinstvenu priliku da prisustvuju saslušanju pred Velikim vijećem u slučaju N.D. i N.T. protiv Španije (predstavka br. 8675/15), gdje su svjedočili i prvom pojavljivanju Komesara za ljudska prava kao treće strane u predmetu.

Studijska posjeta omogućila je studentima da steknu uvid u rad evropskih institucija koje se bave pitanjima ljudskih prava, i ohrabrila ih da preuzmu odgovornost za poštovanje i promovisanje ljudskih prava nakon što se vrate u svoju zemlju. Projekat „Borba protiv zlostavljanja i nekažnjivosti i unapređenje primjene sudske prakse Evropskog suda za ljudska prava na nacionalnom nivou – FILL“ finansiraju Evropska unija i Savjet Evrope, a sprovodi Savjet Evrope u okviru programa Horizontal Facility.

Takođe, naši studenti će imati priliku da posjete i druge institucije Savjeta Evrope. 

 

 

NA VRH